Lekkere wijn recepten

Ovenschotel met roerbak-spruitjes

Hoofdgerecht 4 personen - Voorbereiden: 25 minuten - Bereiden: 35 minuten

Ingrediënten
1 kilo kruimige aardappelen
750 gram spruitjes
1 fijngesnipperde ui
1 bekertje zure room (125 ml)
1 eetlepel olijfolie
1 kruidenbouillontablet
paneermeel
½ eetlepel Italiaanse
keukenkruiden
30 gram kruidenboter

Voorbereiden

  1. Kook 1 kilo kruimige aardappelen in water met 1 kruidenbouillontablet in circa 15 minuten gaar.
  2. Breng intussen ook 750 gram spruitjes met wat water en zout aan de kook en laat circa 3 minuten koken. Giet de spruitjes meteen af.
  3. Verhit een wok. Voeg 1 eetlepel olijfolie en 1 fijngesnipperde ui, ½ eetlepel Italiaanse keukenkruiden en de spruitjes toe. Roerbak circa 3 minuten.
  4. Schep de spruitjes in een ingevette ovenschaal.
  5. Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen met een pureestamper fijn.
  6. Meng er 1 bekertje zure room (125 ml) en zoveel kookvocht door tot een smeuïge, lobbige puree ontstaat.
  7. Breng de puree op smaak met zout en peper. Schep de puree op de spruitjes.
  8. Bestrooi met paneermeel en verdeel er 30 gram kruidenboter in stukjes overheen.

Bereiden
Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de spruitjesschotel circa 30 minuten in de oven, totdat hij een mooi bruin korstje heeft. Geef er (koude) stoofpeertjes bij.

Wijn-spijs: Tenuta Giuliano Montepulciano d’Abruzzo
Deze zachte wijn met nuances van kruiden en een vleug eikenhout heeft door de aroma’s van rode zomervruchten ook een frisfruitige kant. Dat smaakt goed bij geurige stoofschotels en ovengerechten met winterse ingrediënten als spruitjes.

  Recept downloaden

Tenuta Giuliano Montepulciano d'Abruzzo 2022

Krachtige Italiaanse rode wijn met de geur van kruiden, licht eikenhout en veel rijp rood fruit. De smaak is zacht en vol. Heerlijk bij geurige vlees- en pastaschotels of bij milde kazen.

Perswijn
2022
Perswijn: 3,5 sterren

Donker fruit, zwoel, laurier, sappig, vol, vlezige tannine
8,5
Hamersma
2022
De Grote Hamersma: 8,5

Presenteert zich stoer en overtuigend. Bitterzure kersen, bramen met een takje groen, aantrekkelijke eiken opvoeding, schaduwkruiden en kloeke tannines. Decanteren? Doen.
Perswijn
2020
Perswijn: 4 sterren

Heerlijk fruit, bramen, kersen, zwoel, zacht, gepolijst, fruit, rijpe tannine
Even geduld a.u.b.